İçeriğe geç

Nöbetçi Mahkeme Var Mı

Nöbetçi mahkeme hangi davalara bakar?

Mahkeme tatilinde görülen dava ve işler için nöbetçi mahkemeler kurulur. Nöbetçi mahkeme, erteleme süresince şu görevleri yapar: İnfazın durdurulması ve delillerin alınması ile ilgili işler, kanunen belirli bir süre içinde karara bağlanması gereken işler.

Nöbetçi mahkeme olur mu?

Mahkeme tatilinde yargısal faaliyetlerin sürdürülmesi amacıyla idari mahkemeler, mali mahkemeler, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay nezdinde hizmet mahkemeleri ve komisyonlar kurulur.

Nöbetçi hakim karar verir mi?

Görevli yargıç, mahkemenin yargıcı değil, mesai saatleri dışında meydana gelen bir olayı denetleyen yargıçtır. Örneğin, bir sanık mesai saatleri dışında tutuklama başvurusuyla Ceza Adalet Mahkemesi’ne sevk edilirse, görevli yargıç tutuklama başvurusunun kabul edilip edilmeyeceğine karar verecektir.

Nöbetçi mahkeme kaça kadar sürer?

Nöbetçi adliyeler günün 24 saati hizmetinizdedir. Türkiye genelindeki diğer kamu kurumlarında olduğu gibi, nöbetçi adliyeler hariç tüm adliyeler ülke genelinde belirlenen çalışma saatleri içerisinde hizmet vermektedir. Buna göre mahkemenin çalışma saatleri: 08:00 – 17:00’dir.

Nöbetçi mahkemede tahliye olur mu?

Cumhuriyet savcısının şüpheliyi mahkemeye sevk etmesi halinde, görevli sulh ceza hâkimi dosyayı inceledikten sonra duruşma açarak suçun niteliğine göre şüpheliyi tutuklar veya serbest bırakır.

Nöbet ve nöbetçi işlemleri nelerdir?

Nöbet; Belirli bir yerde, belirli bir düzende ve belirli bir süre boyunca kesintiye uğramaması gereken çeşitli görevleri yerine getirmek için yapılan hizmet. Arapça nawbat (sıra) kelimesinden Türkçeye gelmiştir. Nöbet tutan kişiye nöbetçi denir.

Hafta sonu dava açılır mı?

Ülkemizde mahkeme süreçleri UYAP sistemiyle elektronik ortama taşındı. UYAP sistemi mesai saatleri dışında da hizmetinizde. Sistem üzerinden elektronik imza kullanarak avukatlar dilekçe verebilir, dava açabilir, ücret ve masraflarını günün her saatinde, hatta mesai saatleri dışında bile ödeyebilirler.

Nöbetçi mahkemeler boşanma davalarına bakar mı?

Anlaşmalı boşanma davaları: Belirli koşullar altında, mahkeme tatilinde anlaşmalı boşanma davasının görülmesi mümkündür. Mahkeme tatilinde anlaşmalı boşanma davalarının görülmesi için temel şart, acil bir durumun varlığıdır. Acil durumlarda yetkili aile mahkemesi, anlaşmalı boşanmayı kabul edebilir.

Adli tatilde hangi davalar görülür?

Adli tatil sırasında aşağıdaki dava ve işler görülebilir: a) İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delil tespiti, deniz raporu alınması ve sevk memuru atanması gibi ihtiyati tedbir kararları ile bunlara karşı yapılan itiraz ve diğer başvurular.

Savcı beraat isterse hakim ceza verir mi?

Hakim, savcının görüşüne uymak zorunda değildir. Örneğin; mahkemede oturan savcı sanığın cezalandırılması gerektiği yönündeki görüşünü bildirirken, hakim sanığın beraatına karar verebilir veya savcı beraat isterken, ceza mahkemesi sanığın cezalandırılmasına karar verebilir.

Savcının üstü kimdir?

Yargıtay Başsavcılığı Genel Bilgiler Yargıtay Yargıtay Adresi 1242. Cadde No:34 Balgat, AnkaraYönetici(ler)Başsavcı Muhsin ŞentürkBaşsavcı Yardımcısı Rıdvan GündoğduWeb .tr5 satır daha

Hafta sonu mahkeme olur mu?

Birçok kişi adliyelerin hafta sonları açık olup olmadığını merak ediyor çünkü hafta içi çalışıyorlar. Adliye çalışma saatleri 2024’te değişmedi ve bu yıl, her yıl olduğu gibi, hafta içi sadece 08:30 / 17:00.

Nöbetçi mahkeme ne işe yarar?

Her adliye binasında, mesai saatleri dışında, hafta sonu ve resmi tatillerde görülen davalara ve mahkeme işlerine bakmak üzere yeteri kadar Cumhuriyet savcısı ile sulh ceza, asliye ceza, ağır ceza ve infaz ceza mahkemelerinden birer görevli hizmet mahkemesi olarak görev yapar.

1 mahkeme Kaç Saat Sürer?

Duruşma ne kadar sürer? Duruşma, davanın niteliğine bağlı olarak 5 dakikadan 12 saate kadar sürebilir. Ancak, ortalama olarak, iki tanık, iki sanık ve iki şikayetçinin yer aldığı bir duruşma en az bir saat sürer.

Hakim karar verirken ilk neye bakar?

“(1) Hâkim, ön inceleme duruşmasında, gerekli görürse tarafları dinleyerek, işin esası ve ilk itirazlar hakkında karar verir; sonra, tarafların iddia ve itirazları çerçevesinde, hangi noktalarda anlaştıklarını, hangilerinde anlaşamadıklarını sırayla belirler.

Nöbetçi savcılık neye bakar?

Görevli Cumhuriyet savcısı, makamında doğan her türlü hukuki işlemi inceler ve gecikmeye yol açabilecek her türlü soruşturma işlemini (olay yerinin bulunması, otopsi yapılması, ilgililerden ifade alınması, mağdurlardan adli rapor alınması, tutuklama için sevk, arama, el koyma vb.) yapar.

Nöbetçi mahkemeler boşanma davalarına bakar mı?

Anlaşmalı boşanma davaları: Belirli koşullar altında, mahkeme tatilinde anlaşmalı boşanma davasının görülmesi mümkündür. Mahkeme tatilinde anlaşmalı boşanma davalarının görülmesi için temel şart, acil bir durumun varlığıdır. Acil durumlarda yetkili aile mahkemesi, anlaşmalı boşanmayı kabul edebilir.

Adli tatilde görülecek davalar nelerdir?

Mahkeme tatilinde görülen davalar arasında icra mahkemelerinin görev alanına giren davalar, vergi mahkemelerinde görülen davalar, boşanma davaları hariç olmak üzere velayet, vesayet ve nafaka işlemlerine ilişkin davalar yer almaktadır.

Nöbetçi aile mahkemesi ne demek?

Özellikle dava açılışlarında dosyanın hangi aile mahkemesine iletileceği bilinmediğinden, dilekçeler sorumlu aile mahkemelerine iletilir. Sorumlu aile mahkemesi genellikle aile mahkemesi numarası belirlenmeden önce işlerini yürütebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir