İçeriğe geç

Türk Medeni Kanunu 353 Maddesi Nedir

Medeni kanun maddeleri nelerdir?

Yasanın getirdikleri: Ailede kadın ve erkek eşitliği zorunlu hale getirildi. Kadınlara istedikleri mesleği yapma hakkı ve mahkemede tanıklık etme, miras ve boşanma konularında eşit haklar verildi. Daha fazla makale…

Türk Medeni Kanunu Madde 406 Nedir?

Madde 406 – İsraf, içki veya uyuşturucu bağımlılığı, kötü yaşayış veya malvarlığını kötü yönetme gibi nedenlerle kendisini veya ailesini sıkıntıya veya yoksulluğa düşüren ve bu nedenle sürekli koruma ve bakıma muhtaç olan veya başkalarının güvenliğini tehdit eden ergin bir kimse, …

TMK 507 maddesi nedir?

TMK Madde 507: Mirasbırakanın borçları, cenaze masrafları, vasiyetnamenin imzalanması ve yazılması için yapılan masraflar ve mirasbırakanın yanında oturan ve baktığı kimselerin üç aylık geçim giderleri terekenin tamamından indirilir.

TMK 463 maddesi nedir?

4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 463/4. maddesi, vesayet makamının onayından sonra, ömür boyu emeklilik veya gelir bağlanmasına veya ölüme kadar bakım sözleşmesi yapılmasına ilişkin işlemlerin denetim makamının (ilk derece hakimi) iznine tabi olduğunu hükme bağlamıştır.

Medeni Kanun ile kadınlara verilen haklar nelerdir?

Türk Medeni Kanunu, erkek çok eşliliği ve tek taraflı boşanma kurallarını kaldırdı ve kadınlara boşanma, velayet ve malları üzerinde tasarruf hakkı tanıdı. 3 Mart 1924’te “Tevhid-i Tedrisat Kanunu” (Eğitim Birliği) yürürlüğe girdi.

Medeni hukuk kaç madde?

Bu yasa, ülkenin yasama organı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 22 Kasım 2001’de kabul edildi ve Türk Medeni Kanunu’nun yerini aldı. Yaklaşık 1.030 maddeden oluşuyor ve beş kitaba bölünmüştür.

TMK 353 maddesi nedir?

Madde 353 – Evliliğin sona ermesinden sonra velayet kendisinde kalan eş, çocuğun malvarlığının dökümünü hâkime vermek ve malvarlığındaki önemli değişiklikleri veya yapılan yatırımları bildirmekle yükümlüdür.

Medeni kanun madde 340 nedir?

Madde 340 – Ana ve baba, çocuğu yeteneklerine göre yetiştirmek, onun bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaki ve sosyal gelişimini sağlamak ve korumakla yükümlüdürler.

436 madde nedir?

Madde 436 – Koruma amaçlı özgürlüğün kısıtlanması, aşağıdaki hükümler saklı kalmak üzere, Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu1 hükümlerine tabidir: 1. Karar verildiğinde, ilgiliye kararın gerekçeleri bildirilir ve karara karşı itiraz hakkı bulunduğu denetim makamına yazılı olarak bildirilir.

TMK 325 maddesi nedir?

Madde 325 – İstisnai durumlarda, çocukla kişisel ilişki kurma hakkı, çocuğun yüksek yararına olması kaydıyla, diğer kişilere, özellikle yakınlarına tanınabilir. Ana ve babaya konulan sınırlamalar, üçüncü kişilere de kıyasen uygulanır.

TMK 505 maddesi nedir?

Madde 505 – (Sayısı 5650 ve 04.05.2001)

TMK 605 maddesi nedir?

1. Miras bırakma hakkı Madde 605 – Kanuni ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler. Miras bırakanın iflası ölüm anında açıkça belli ise veya resmen tespit edilmişse mirastan vazgeçilmiş sayılır.

TMK 4721 maddesi nedir?

Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa hâkim örf ve adet hukukuna göre, yoksa kanun koyucu olsaydı koyacağı kurala göre karar verir. Hâkim kararını verirken bilimsel görüşlere ve yargı kararlarına dayanır.

TMK 506 maddesi nedir?

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 506. maddesine göre, altsoy için zorunlu pay, mirasın kanuni payının yarısıdır. Mirasçı olarak atanan kişi, ölenin külli halefi olduğundan, kanuni mirasçı gibi mirasın açılmasıyla mirasın tamamına veya belli bir payına malik olur (TMK 599).

TMK 444 maddesi nedir?

Türk Medeni Kanunu’nun 444. maddesi, vesayet altındaki kişilere gayrimenkul satışına ilişkin usulleri düzenlemektedir. Bu maddeye göre; gayrimenkul satışı, sulh mahkemelerinin talimatı üzerine ve yalnızca vesayet altındaki kişinin menfaatlerinden doğan davalarda mümkündür.

Medeni hukukun temel ilkeleri nelerdir?

Medeni HukukMedeni hukukun temel ilkeleri şunlardır: iyi niyet, hakların kötüye kullanılmaması ve dürüstlük ilkeleri. Hakimin takdiri. Genel yükümlülük kurallarının uygulanması. Delil kuralları. Kişisel hukuk: Gerçek kişiler. Kişiliğin başlangıcı ve sonu. Hakların ehliyeti. Fiil ehliyeti. Akrabalık. İkamet.

Kanunun özellikleri nelerdir?

Kanunlar; yazılı olmaları, evrensel olmaları ve süreklilik göstermeleri ile karakterize edilirler. Yazılı şekil, kanunlarda yer alan hukuki hükümlerin Anayasada belirtilen yetkili makamlarca yazılı veya kanunlaştırılmış şekilde kabul edilip yayımlanması anlamına gelir.

TMK 124 maddesi nedir?

TMK’nın 124. maddesi şöyle diyor: “Bir erkek ve bir kadın ancak on yedi yaşındaysa evlenebilir.” Ancak istisnai durumlarda ve çok önemli bir sebepten dolayı, hakim on altı yaşını geçmiş bir erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Mümkün olduğunda, karar verilmeden önce ebeveynler veya veliler dinlenir,” diyor.

TMK 324 maddesi nedir?

Madde 324 – Ana ve babadan her biri, diğerinin çocukla kişisel ilişkisine zarar vermemek ve çocuğun eğitim ve yetişmesine engel olmamakla yükümlüdür.

Tavsiyeli Bağlantılar: Galip Derviş Hangi Dizinin Uyarlaması

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kaliteli Escort