Arabaşı çorbasında neler var?
Arabaşı çorbasının hazırlanışı: Önceden pişirilmiş, kemikleri çıkarılmış ve doğranmış yabani ördek eti (tavuk, hindi) eklenir. Domates salçası, tavuk suyu, bol kırmızı biber gevreği ve tuz eklenerek bir çorba yapılır. Daha sonra tepsideki hamurla birlikte servis edilir.
Arabaşı hangi hayvandan yapılır?
Arabaşı, tavuk, kaz veya av etinden (tavşan, keklik, ördek vb.) yapılır. Buğday unu, tuz ve sudan yapılan araşı hamuru da çorbasıyla birlikte yenir.
Arabaşı çorbasının hikayesi nedir?
Arabaşı olarak bilinen yemeğin gerçek adı “Ara aşısı”dır. 13. yüzyılda Karamanlı Beyliği’nde tören yemeği olarak ortaya çıkmıştır. Karamanoğulları’ndan komşu beyliklere yayılmıştır; günümüzde Yozgat, Kayseri, Nevşehir, Konya ve Afyonkarahisar’da kış aylarının şenlik yemeği haline gelmiştir.
Arabaşı mı Arap aşı mı?
Yozgat, uzun kış akşamlarında akşam yemeğinden sonra ve yatmadan önce sohbet sırasında servis edilen bir atıştırmalık türüdür. Yemeğin gerçek adı “macaw vaccine” olmasına rağmen, bu nedenle halk arasında “araşı” olarak anılmıştır.
Arabaşı çorbasına hangi baharatlar katılır?
Başlıca özelliği yağsız kavrulmuş un ve limon tuzudur. Başka baharat kullanılmaz.
Arabaşı çorbası nerede meşhur?
Sivas’ın Yozgat ve Kayseri yakınlarındaki Gemerek ve Şarkışla ilçelerinde üretilmektedir.
Arabaşı faydaları nelerdir?
Havalar soğuduğunda hemen her mutfakta bu çorbanın hazırlandığını anlatan Divleli, “Acı ve tavuk suyundan yapıldığı için çok faydalıdır. İçimizi ısıtır. Soğuk algınlığı ve gribin en büyük düşmanıdır. Vücudun hastalıklara karşı bağışıklığını artırır.” dedi.
Arabaşı hangi unla yapılır?
Hamuru için: 1 su bardağı mısır unu.
Yozgat Arabaşı nedir?
Yozgat Arabaşı; Ayrı ayrı hazırlanan arash çorbası ve arash hamurundan oluşan bir üründür. Çorbayı diğer çorbalardan ayıran en önemli özelliği ekmekle tüketilmeyip hamurun yutularak (çiğnenmeden) kışın içilmesidir.
Arabaşı yemeğini kim buldu?
Arabaşı olarak bilinen yemeğin gerçek adı “Ara aşısı”dır. 13. yüzyılda Karamanlı Beyliği’nde tören yemeği olarak ortaya çıkmıştır. Karamanoğulları’ndan komşu beyliklere yayılmıştır; günümüzde Yozgat, Kayseri, Nevşehir, Konya ve Afyonkarahisar’da kış aylarının şenlik yemeği haline gelmiştir.
Arabaşı geleneği nedir?
Kış aylarının bir geleneği olan “Arabasi”, hava soğuduğunda ve ilk kar yağdığında arkadaşları, komşuları ve akrabaları bir araya getirir. Akşam toplantılarında misafirlere ikram edilen carasi, sıcak sohbetlerin yolunu açar. Arabaşı yemeğinin yüzde 95’i sudur: “Arabasi yenmez, yutulur.”
Arabaşı hamuru kaç dakika kaynamalı?
Kaynayan suya hızlıca döküp çırpma teliyle sürekli karıştırarak 10 dakika pişiriyoruz. Büyük yuvarlak fırın tepsisini ıslatıp hamuru içine döküyoruz. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına koyuyoruz ve bir saat sonra hazır oluyor.
Arabaşı içinde ne var?
Arabaşı Çorbası Tarifi İçin Malzemeler: 1 kilogram tavuk, 1 su bardağı un, 2 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz.
Arabaşı hamuru çiğ mi?
Arabaşı çorbası kavrulmuş un, acı biber ve tavuk, kaz ve hindi gibi hayvan etlerinden yapılır. Arabaşı hamuru un, su ve tuzdan hazırlanır. Kaynayan suya atılan un karıştırılarak bulamaç haline getirilir.
Arabaşı Karaman’ın mı?
KARAMAN MUTFAĞI Arabaşı çorbası, calla, glan böreği, guymak, zülbiye, batırık, zerde ve palize tatlısı yöresel yemeklerdendir. Karaman yöresine ait 200’e yakın çorba, yemek ve tatlı çeşidi bulunmaktadır.
Arabaşı yanına ne gider?
Arabaşı çorbasına ne iyi gider? Arabaşı hamuruyla çok lezzetli olur. Hamurla birlikte oldukça doyurucu bir çorba olan yeşil mercimekli muceddere pilavını menünüze ekleyebilirsiniz. Ayrıca marulla birlikte menünüze ekleyebilirsiniz.
Arabaşı faydaları nelerdir?
Havalar soğuduğunda hemen her mutfakta bu çorbanın hazırlandığını anlatan Divleli, “Acı ve tavuk suyundan yapıldığı için çok faydalıdır. İçimizi ısıtır. Soğuk algınlığı ve gribin en büyük düşmanıdır. Vücudun hastalıklara karşı bağışıklığını artırır.” dedi.
Arabaşı çorbasına sarımsak katılır mı?
Kaynadığında suyunu süzün ve daha fazla su ekleyin. Bu işlemin amacı tavuk suyunun ve dolayısıyla çorbanın berrak olmasını sağlamaktır. Bu sefer kereviz sapını, dört parçaya kesilmiş soğanı, üç parçaya kesilmiş havucu, sarımsağı, defne yaprağını ve maydanoz saplarını suya ekleyin. En az 9 bardak su olmalı.
Arabaşı kaç dakika kaynatılır?
Kaynadıktan sonra sürekli karıştırarak 15-20 dakika pişiriyoruz. Daha sonra önceden ıslattığımız tepsiye döküp buzdolabına soğumaya bırakıyoruz. Servis ederken hamuru istediğiniz gibi kesebilirsiniz.